Achillespees oefeningen

Achillespees oefeningen ter versterking

U kunt verschillende achillespees oefeningen doen om deze te versterken. Dit is vooral aan te raden wanneer u regelmatig sport. De oefeningen in onderstaande filmpjes kunt u over het algemeen gewoon thuis doen. U hoeft hier geen extra apparatuur voor aan te schaffen. Een kruk of een trap is vaak al voldoende. Als u er echter zeker van wilt zijn dat u de oefeningen op de juiste manier uitvoert, raden wij u aan langs de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut is bekend met dit soort oefeningen en kan u uitstekend adviseren bij het uitvoeren van de oefeningen. Heeft u last van aanhoudende pijn tijdens deze oefeningen? Stop met de oefeningen en neem contact op met uw huisarts. U hebt mogelijk last van een achillespeesblessure.

Waarom oefeningen?
Het is verstandig om regelmatig dit soort oefeningen te doen. Zeker wanneer u regelmatig sport. Denk hierbij aan lange wandelingen, hardlopen, voetbal, basketbal, korfbal, atletiek enzovoort. Kortom alle sporten waarbij de achillespees veel te verduren krijgt. Met deze oefeningen kunt u de achillespees versterken. Een achillespeesblessure is in veel gevallen namelijk te voorkomen. Uw lichaam geeft een signaal af wanneer er iets niet goed zit. In het geval van een achillespeesblessure zal dit in de vorm van pijn en stijfheid van de pees zijn. Helaas negeren veel mensen deze signalen onder het mom van ‘Het zal wel wat spierpijn zijn’. Het negeren van een achillespeesblessure kan vervelende consequenties met zich meebrengen. Er kan een ontsteking ontstaan. In het ergste geval kan de achillespees zelf volledig doorscheuren. We spreken dan van een ruptuur. Bij een ontsteking of een ruptuur zal het veel tijd kosten om de achillespees weer te laten herstellen. Er is soms maanden revalidatie voor nodig.

Oefeningen verzwaren
Bovenstaande oefeningen voert u uit met uw eigen lichaamsgewicht. Op termijn is het ook mogelijk deze oefeningen te verzwaren. U kunt de oefeningen eenvoudig verzwaren door in elk hand een gewicht vast te houden. Heeft u geen gewichten in huis? Geen probleem. Vul twee lege flesjes met water en gebruik dit als gewicht. Overdrijf dit gewicht echter niet. In de sportschool staan ook vaak apparaten waarmee u uw kuiten en achillespees kunt trainen. Informeer bij de trainer in de sportschool hoe dit apparaat precies werkt. Wij raden aan een schema op te stellen waarmee u kunt zien of u progressie boekt.

De fysiotherapeut
U kunt er ook voor kiezen eens naar de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan u adviseren en oefeningen meegeven. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan dit vergoed worden. Wij raden u aan hiervoor uw zorgverzekeraar te bellen. Door regelmatig een fysiotherapeut te bezoeken, kunnen eventuele blessures vroeg ontdekt worden.

Sportmassage
Ook een sportmasseur ontdekt snel dat er iets aan de hand is (eerder dan u het zelf doorheeft). Als de achillespees bijvoorbeeld dikker is dan normaal, is dit een teken dat er waarschijnlijk een blessure aan zit te komen. Op zijn tijd een sportmasseur bezoeken is dus heel verstandig.

Privacy Policy | Contact