Behandeling

Het doorscheuren van een achillespees of een ontsteking ervan is vaak te voorkomen. Men moet dan wel goed op de signalen letten en tijdig rust nemen. Een achillespeesblessure komt vooral voor bij sporters. Dit kan komen doordat zij zo snel mogelijk weer willen kunnen trainen, en hierdoor niet voldoende rust nemen. Dit komt vooral bij amateursporters voor. Professionele sporters zijn vaak beter op de hoogte van de gevolgen van een achillespeesblessure, en zullen eerder rust nemen. Bij een achillespeesruptuur kunt u namelijk circa 3 tot 4 maanden niet sporten! Voor een topsporter is dit een fiasco.

Amateursporters denken vaak dat pijn aan de achillespees slechts een beetje spierpijn is. Ze zijn er van overtuigd dat ze door de pijn heen kunnen lopen. Die gedachte is zo gek nog niet. Toch heeft het bij pijn aan de achillespees totaal geen zin om door te blijven lopen. Zodra u pijn begint te krijgen aan de achillespees, is het een teken dat er iets mis is. Ook stijfheid na het sporten kan duiden op een mogelijke blessure. Het is van belang om achter de oorzaak te komen.

De oorzaak
Probeer na te gaan waardoor uw achillespees pijn doet. Hebt u de laatste tijd intensief gesport? Hebt u extra hard getraind of doet u de laatste tijd geen warming-up en cooling-down meer? Hebt u andere sportschoenen die niet helemaal goed zitten of geen goede ondersteuning bieden? Hebt u last van overgewicht? Door de oorzaak te achterhalen kunt u iets aan het probleem doen.

Rusten
Wanneer de achillespees pijn doet of stijf is, is het belangrijk om rust te nemen. Voorlopig even geen sport meer. Springen, sprinten, rennen en langdurige wandelingen zijn ook even uit de boze. Bij pijn kunt u de pees koelen met een ice-pack. Hierdoor kalmeert u de achillespees waardoor u er minder last van heeft.

Oefeningen
Nadat u de achillespees voldoende rust heeft gegeven, kunt u bepaalde oefeningen doen. U doet deze oefeningen om de achillespees te versterken. De oefeningen kunt u thuis doen. Ook kunt u ervoor kiezen om naar een fysiotherapeut te gaan. Een fysiotherapeut heeft veel ervaring met dit soort oefeningen en kan u uitstekend helpen met een goede uitvoering van de oefeningen.

Voor deze oefening heeft u een verhoging nodig. Bijvoorbeeld een trap of een kruk. Het is elk geval van belang dat deze stevig is, zodat u niet valt tijdens de oefening. Ga met beide benen op de verhoging staan en ga vervolgens op uw tenen staan (met beide benen). Vervolgens laat u een been langzaam naar beneden zakken. Deze oefening zorgt ervoor dat u de pees versterkt.

U kunt deze oefening op termijn verzwaren door gewichtjes in uw hand te houden. Pak bijvoorbeeld 2 gewichten van elk 1 kilo. Let er wederom op dat u niks overbelast. Als u erg veel pijn heeft tijdens het uitvoeren van deze oefening, raden we u aan contact op te nemen met de huisarts.

oefeningen achillespees

Hieronder is in een filmpje te zien hoe u de oefening goed kunt uitvoeren (vanaf 10:50)

 

Privacy Policy | Contact