Gescheurde achillespees

gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees bij sporters

Een gescheurde achillespees is geen pretje. In de medische wereld noemen ze dit een ‘achillespees ruptuur’. Scheuring van de achillespees kan vaak voorkomen worden door goed te ‘luisteren’ naar de signalen. Er zijn over het algemeen 5 stadia te onderscheiden voordat een achillespees scheurt. Deze stadia hebben wij in kaart gebracht op deze pagina.

Wanneer scheurt de achillespees?

De achillespees scheurt wanneer er teveel kracht op komt te staan. Het is een kwaal die voornamelijk bij sporters voorkomt. Ze zijn constant in beweging en zetten zich vaak hard af. In de voetbalwereld komen scheuren in de achillespees vaak voor. Het gebeurt regelmatig dat een voetballer het veld met een brancard moet verlaten door deze scheur.

Het scheuren van de achillespees gaat vaak gepaard met veel pijn. Het scheuren van de pees is te vergelijken met het ‘knakken’ van een paardenbloem. Van het een op het andere moment knapt de pees, en kun je niet meer lopen. Bij een ruptuur is het van belang zo snel mogelijk behandeld te worden. Er zijn twee behandelingen mogelijk:

Behandeling 1: Operatie
Bij een ruptuur zal er in veel gevallen een operatie moeten plaatsvinden om de pees weer te herstellen. De operatie zelf duurt circa een uur. Er zal in de meeste gevallen gekozen worden voor plaatselijk verdoving, door middel van een ruggenprik bijvoorbeeld.

Tijdens de operatie zullen de peesuiteinden weer gecorrigeerd worden. Door middel van hechtingen wordt de pees weer vastgezet. In de meeste gevallen moet u een nacht in het ziekenhuis blijven, de volgende dag kunt u naar huis.

Behandeling 2: Spalken of tapen
Hierbij wordt de voet in strekstand gehouden door middel van tape of gipsspalk. Door de voet in strekstand te houden komen de gebroken peeseinden tegen elkaar te liggen.

Revalidatie
Zoals hierboven te lezen is, vallen de behandelmethodes nog mee. U bent echter het meest tijd met het revalideren. Om de achillespees weer op kracht te brengen is er veel rust en tijd nodig. Na de operatie zult u eerst twee weken in het gips moeten. Het gips zorgt ervoor dat de pees zich weer rustig kan herstellen (in goede positie). Nadat het gips verwijderd is, zullen er diverse stabilisatieoefeningen gedaan worden. Deze oefeningen zorgen ervoor dat er weer wat rek in de achillespees komt.

Langzaam aan mag u weer gaan beginnen met lopen. Dit gaat niet makkelijk. Het lijkt weer even of u opnieuw moet leren lopen. Geleidelijk aan zult u steeds meer kunnen. Sporten kan echter pas weer na gemiddeld 3 maanden. Dit is echter per persoon verschillend, sommige mensen zijn ruim een jaar kwijt met revalideren! Het is dus van belang te overleggen met uw behandelend arts of u weer mag sporten.

Behandeling met fysiotherapie

Na de operatie kunt u bij de behandelend arts terecht met vragen. Eventueel is het mogelijk ook naar de fysiotherapeut te gaan. Deze kan u extra oefeningen voor herstel geven. Het scheuren van de achillespees doet dus veel pijn en kost ook nog eens veel tijd. Probeer daarom altijd goed naar uw lichaam te luisteren. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Privacy Policy | Contact