Ontstoken achillespees

ontstoken achillespees

Ontstoken achillespees bij sporters

Een ontstoken achillespees is een van de meest voorkomende blessures onder sporters. Zowel professionele sporters als amateursporters krijgen er wel eens mee te maken. Op de homepagina heeft u kunnen lezen hoe de achillespees werkt, maar voor het geval u dat niet heeft gedaan zullen we het hier nog eens kort uitleggen. De achillespees is als het ware een kabel. Deze kabel verbindt de kuitspier met het hielbeen en zorgt ervoor dat we onder andere kunnen lopen, hardlopen, springen enzovoort.  Deze pees is dus van cruciaal belang.

Overbelasting achillespees
Zeker bij intensieve sporters vangt de achillespees heel wat klappen op. Wanneer de pees te veel moet corrigeren, kan dit tot ontstekingen leiden. Op termijn kan het zelfs tot het scheuren van de achillespees leiden. Uit ervaring blijkt dat de ontsteking vooral voorkomt bij oudere mensen, die onregelmatig sporten. Een grote groep van deze sporters slaat de warming-up en cooling-down vaak over, en dit kan voor problemen zorgen.

Overbelasting is niet de enige oorzaak van een achillespeesontsteking, wel de meest voorkomende. Andere oorzaken die tot een ontsteking kunnen leiden:

  • Overgewicht
  • Verkeerde schoenen
  • Stand van de voeten
  • Onvoldoende kracht in de kuitspieren
  • Verkeerde houding

Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat u last krijgt van uw achillespees. Hierin zijn grofweg vijf stadia te onderscheiden.

Het eerste stadium: Na het sporten bent u vermoeid en heeft u pijn aan uw achillespees. Een stijf gevoel zorgt ervoor dat u het liefst even blijft liggen/zitten. Dit gevoel verdwijnt doorgaans een aantal uur na het sporten weer.

Het tweede stadium: Zowel bij het begin als het eind van een zware inspanning (hardlopen bijvoorbeeld) ervaart u pijn aan uw achillespees. De volgende dag is de achillespees stijf.

Het derde stadium: Zowel tijdens als na het leveren van een zware inspanning merkt u pijn in uw achillespees. Deze pijn blijft zelfs ’s nachts voelbaar. Nadat u een paar dagen rust neemt (bijvoorbeeld van het sporten) merkt u dat het weer beter gaat.

Het vierde stadium: De pijn begint een ernstige belemmering te worden. Sporten gaat nu eigenlijk altijd gepaard met pijn en eindigt met stijfheid.

Het vijfde stadium:  De pijn blijft aanwezig, ook wanneer u geen zware inspanning levert. Bij een stukje wandelen merkt u al gelijk dat uw achillespees niet goed functioneert.

Het gevaar van deze stadia
Zoals wij bovenstaande stadia beschreven hebben komt het op veel mensen over als spierpijn. Helemaal bij stadium 1 en 2 zijn mensen geneigd om te denken:  ‘Mijn spieren moeten wennen, volgende keer ga ik extra hard mijn best doen ‘. In het geval van de achillespees moet u dit juist niet doen. U kunt ook verschillende oefeningen doen om de achillespees te versterken.

Bij twijfel: raadpleeg uw fysiotherapeut

Bij pijn aan de achillespees is het dus van belang goed na te gaan waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Traint u laatste tijd hard of onregelmatig? Heeft u nieuwe schoenen? Last van overgewicht? Door de oorzaak aan te pakken kunt u ervoor zorgen dat uw achillespees niet langer overbelast raakt. Bent u er niet gerust op raadplaag dan een fysiotherapeut.

Privacy Policy | Contact