Veelgestelde vragen

Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen over de achillespees en de achillespeesblessure. Het is belangrijk om in uw achterhoofd te houden dat elke situatie anders is. Bij (langdurige) klachten aan uw achillespees raden we u dan ook altijd aan om contact op te nemen met uw fysiotherapeut of huisarts.

Waardoor komt een achillespeesblessure?
Een blessure wordt veroorzaakt door overbelasting. Er zijn meerdere vormen van overbelasting. In de meeste gevallen lopen amateursporters een achillespeesblessure op, Maar sport is niet de enige mogelijke oorzaak.

Bij overgewicht kunt u ook last krijgen van uw achillespees. Ook bij een verkeerde houding of bij het dragen van verkeerde schoenen kan pijn aan de achillespees optreden.

Kunnen verkeerde hardloopschoenen zorgen voor een blessure aan de achillespees?
Ja. Bij het dragen van verkeerde hardloopschoenen neemt u geen goede houding aan. Hierdoor komt de achillespees niet recht te staan en dit zorgt ervoor dat de pees zichzelf constant moet corrigeren. Ook wanneer de hardloopschoenen te weinig demping geven, kunt u een blessure krijgen. De achillespees moet dan constant allerlei klappen opvangen (zeker wanneer u op een harde ondergrond traint) en dit zorgt op den duur voor blessures.

Het is dus van belang goede hardloopsloopschoenen te kopen. Laat u tijdens het kopen van de schoenen goed informeren en probeer meerdere schoenen uit. Daarnaast is het van belang de nieuwe schoenen in te lopen. Begin dus niet gelijk op dag 1 met een uitgebreide training, maar bouw dit langzaam op.

hardloopschoenen

Is een warming-up en een cooling-down belangrijk?
Ja, ze zijn beide erg belangrijk. Veel amateursporters slaan de warming-up over. Het lijkt ze nergens goed voor en ze willen graag direct starten met de training. Door de warming-up over te slaan vindt er geen goede doorbloeding plaats. Bij een warming-up gaat het bloed sneller stromen en dit zorgt ervoor dat u geen blessures oploopt.

Bij een cooling-down is het lichaam in staat om allerlei afvalstoffen sneller naar buiten te werken. Een warming-up en cooling-down zijn dus erg belangrijk en dienen niet overgeslagen te worden.

Klopt het dat de achillespees kwetsbaarder is in de winter?
Ja, dit klopt. In de winter heeft het lichaam meer moeite om goed doorbloed te raken. In de wintermaanden is het extra van belang dat u een goede warming-up doet. Ook raden we aan goede sportsokken te dragen.

Heeft het zin om geregeld naar een sportmasseur te gaan?
Ja. Wanneer u regelmatig sport heeft het zeker zin om af en toe een sportmasseur te bezoeken. De sportmasseur kan veel mogelijke blessures snel opsporen. Een sportmasseur kan bijvoorbeeld voelen dat de achillespees dikker is dan anders. Wanneer dit het geval is, is het slim om rustiger aan te doen of een weekje niet te sporten. Ook kan uw sportmasseur u tips en oefeningen geven voor het versterken van uw achillespees.

Hoe weet ik of ik een achillespeesblessure heb?
De meeste mensen met een achillespeesblessure hebben ‘s ochtends bij het opstaan pijn aan hun achillespees. Na het sporten is de pees vaak stijf en een beetje pijnlijk. Op deze pagina hebben wij de vijf stadia van een blessure beschreven.

Privacy Policy | Contact